Landscape design

Οι εξωτερικοί χώροι αποτελούν συχνά την πρώτη εντύπωση που καλωσορίζει τους επισκέπτες ενός χώρου και αποτελεί έναν πολύτιμο τόπο απόδρασης και χαλάρωσης. Αυτή η σημαντική διάσταση της ανθρώπινης ζωής δεν είναι απλά ένας τυχαίος χώρος αλλά μια τέχνη και επιστήμη γνωστή ως "Landscape Design."

Το Landscape Design αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική σύνθεση της φύσης και της αρχιτεκτονικής που στοχεύει στη δημιουργία όμορφων και λειτουργικών εξωτερικών χώρων. Με τη χρήση φυτών, στοιχείων όπως πέτρα, νερό και άλλων επιτυγχάνεται όχι μόνο διαμόρφωση ενός λειτουργικού περιβάλλοντος συνδυάζοντας την βασική δομή ενός κήπου αλλά ακόμα και την επίπλωση του. Οι ειδικοί στο Landscape Design δημιουργούν περιβάλλοντα που προσφέρουν ηρεμία, ευεξία και αισθητική απόλαυση.



Ένας καλά σχεδιασμένος εξωτερικός χώρος δεν αποτελεί μόνο ένα σημείο όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε την φύση, αλλά και έναν χώρο για κοινωνικές συναντήσεις, ψυχαγωγία και αναψυχή. Οι γνώσεις των ειδικών στο Landscape Design περιλαμβάνουν την επιλογή των κατάλληλων φυτών, του φωτισμού και των συστημάτων άρδευσης, καθώς και την διαχείριση του χώρου.

Το Landscape Design δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά μια τέχνη που αναβαθμίζει το περιβάλλον και δίνει ζωή στον χώρο μας,  είναι η τέχνη της ανανέωσης και της αναζωογόνησης του κόσμου μας, θυμίζοντάς μας ότι η φύση και η αισθητική είναι αναπόσπαστα μέρη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Επιπλέον σημαντικά στοιχεία όπως το κλίμα, είναι παράμετροι που οι landscape designers πρέπει λαμβάνουν υπόψιν τους  για να δημιουργούν τοπία ανθεκτικά στον χρόνο και προσαρμόσιμα στις κλιματικές συνθήκες κάθε τόπου.

Είναι όμως μια υπηρεσία που εξοικονομεί χρήματα ή δεν αξίζει τον κόπο; Η απάντηση είναι πως ναι αξίζει τον κόπο και εξοικονομεί χρήματα και με το παραπάνω, αρκεί να σκεφτούμε τον πιο απλό λόγο πέραν της σωστής επιλογής φυτών και φυσικών προϊόντων βάση κλίματος, υπάρχει και ακόμα μία σημαντική συνθήκη που ένας landscape designer λαμβάνει υπόψιν του, και αυτή είναι η εύκολη συντήρηση του τοπίου που δημιουργεί, σε μακροπρόθεσμο χρόνο, καθώς μιλάμε για φύση, κάτι ζωντανό κοινός, που αναπτύσσεται και χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση. Συνεπώς η εξοικονόμηση χρημάτων αφορά και μελλοντικές ανάγκες του εξωτερικού χώρου.